Kent Angergård AB Hem Tjänster Böcker Kent Angergård Länkar Kontakta oss

Under 80-talet skapades ett starkt företag och varumärke ur det då dödsdömda Önos. Samma principer som gjorde detta möjligt gäller minst lika mycket idag.
vit plattaMed rätt inställning till människans roll i företaget kan starka positiva förändringskrafter skapas.
vit plattaUnder 90-talet bildade jag Kent Angergård AB. Bolaget arbetar för att utveckla organisationer ur ett humanistiskt helhetsperspektiv, där människan och en god affärsfilosofi utgör grundstenarna för ett framgångsrikt företag.
 
Kent Angergård
  Peter Åklundh

Min bakgrund
Jag är född och uppväxt i Örebro. 1972 tog jag min civilekonomexamen på Handelshögskolan i Stockholm med fördjupning inom redovisning och finansiering. Direkt efter examen flyttade jag och familjen till Ängelholm där jag hade fått jobb som direktörsassistent på Byggma Syd. Alltsedan dess har Skåne varit min fasta punkt i tillvaron.
  Kent Angergård
 
Önos
Önos
I slutet av 1975 blev jag ”headhuntad” till Önos som ekonomichef. Ekonomichefsjobbet på Önos hade jag fram tills att jag övertog VD-skapet 1978 då jag fick förtroendet att försöka leda företaget ur ett ”dödsdömt” läge. Förändringsprocessen i Önos blev en ”successtory”.
vit rutaUr en gammal fabrik växte under 80-talet fram en modern livsmedelsindustri där varumärket Önos blev ett starkt begrepp för Sveriges konsumenter. Bakom den nya höga lönsamheten låg medarbetarnas stora engagemang och delaktighet.
vit rutaDen ”filosofiska” grunden för förändringen finns beskriven i den uppmärksammade boken Det Goda Företaget (Larson 1993) som jag skrev tillsammans med författarinnan Anna Bornstein.
 
Bilia
Efter 13,5 år som VD för Önos var jag öppen för nya utmaningar och blev VD och koncernchef till A-listnoterade Bilia med Volvo som huvudägare. Bilia var vid den här tiden ett konglomerat med 11 miljarder i omsättning och mer än 5.000 anställda.
vit rutaMed en rekordsvag bilmarknad 1992 påbörjade jag en förändringsprocess för att renodla Bilia till en nordisk bildetaljhandelskedja. Trots uppbackning från marknaden och facket fanns internt motstånd vilket ledde till att Bilia och jag gick skilda vägar 1993. Förändringsprocessen fullföljdes av min efterträdare på ett lyckosamt sätt.
 
Björnekulla Fruktindustrier
Efter Bilia har jag hunnit med att i ett konsortium köpa Björnekulla Fruktindustrier AB och som VD startat upp en stor förändringsprocess för att förvandla Björnekulla till ett starkt svenskt alternativ för sylter, safter och grönsaksinläggningar på den svenska marknaden.
vit rutaUnder 1995-1997 byggdes en ny marknads- och säljorganisation upp och Björnekulla fick ett genombrott även på den privata marknaden. Efter två år sålde jag mitt 50 %-iga innehav och lämnade företaget helt.
 
Kent Angergård AB och Det Goda Företaget
Under 90-talet bildade jag Kent Angergård AB med bifirmorna Det Goda Företaget i Sverige och Det Goda Företaget i Skandinavien. Bolaget arbetar för att utveckla organisationer ur ett humanistiskt helhetsperspektiv, där människan och en god affärsfilosofi utgör grundstenarna för ett framgångsrikt företag.
vit rutaTillsammans med Björn Ham ochrin Philip Weiss har jag även gett ut boken Växarkultur (Liber 1998) som också fått stor uppmärksamhet.
 
Ceres Foods AB
2003 var jag tillbaka i livsmedelsindustrin genom bildandet av Ceres Foods AB där jag var delägare och styrelseordförande.
vit rutaCeres Foods består av helägda dottebolagen
Ceres i Skåne AB i Bjuv som producerar välling och gröt till Nestlé för den nordiska marknaden samt anrika EJO Chark AB i Örkelljunga. Ceres Foods omsätter ca 175 mkr.
vit rutaUnder 2011 har jag sålt samtliga mina aktier i Ceres Foods AB till Q Ventures AB (del i Aqilles Invest AB) och lämnat styrelsen.Ceres Foods
 
Krinova AB
Krinova har haft en fantastiskt fin utveckling tack vare en professionell ledning, duktiga medarbetare och långsiktiga ägare. Den 1/4-14 lämnade jag Krinova Incubator & Science Park efter åtta år som ordförande för att med stöd av samtliga partier gå in som ordförande i Näringslivsrådet i Kristianstad.
 
Näringslivsrådet i Kristianstad
I Näringslivsrådet ingår representanter för de flesta branscher, Högskolan, den politiska ledningen, kommundirektör och näringslivschef. Syftet med Näringslivsrådet är att genom förbättrad samverkan mellan företagare och kommun stödja tillväxten i näringslivet och därmed välfärden. Mitt avtal som ordförande var på två år och förlängdes med ett halvår till 30/9-16.
 
Försäkringsförmedlarna
Under 2015 fick jag förmånen att ta över ordförandeklubban i Försäkringsförmedlarna Sydsverige AB. Försäkringsförmedlarna erbjuder tjänstepensions-, liv- och sakförsäkringar samt professionell förvaltning av kapital.
vit rutaJag ser en mycket stor potential i Försäkringsförmedlarna och dess erfarna medarbetare, och kommer att bidra både med min erfarenhet i strategiska frågor, styrelsearbete och även vara ett bollplank i de operativa frågorna.
 

Folkuniversitetet
I maj 2017 påbörjade jag ett konsultuppdrag åt Folkuniversitetet som syftar till att starta ett "snabbspår" i nordöstra Skåne ut till företag och organisationer för långtidsarbetslösa genom utbildningar i kombination med exempelvis SFI eller annan arbetsmarknadsaktivitet på Folkuniversitetet.

Ideell verksamhet
Jag har tidigare bl.a. varit styrelseordförande i
Brottsofferjouren i Nordöstra Skåne (1999-2003) och i IFK Kristianstad (2002-2008) och sedan 2008 ordförande i Företagarna Kristianstad som med ca 500 medlemmar är den näst största företagarföreningen i Skåne. Den 15/3-16 lämnade jag och övriga styrelseledamöter, med ett undantag, styrelsen (Aktuellt 17/3-16).

Våren 2016 blev jag tillfrågad om att hjälpa KDFF, Kristianstads Damfotbollsförening som spelar i Allsvenskan. Under sommaren jobbade jag ihop med klubbens huvudtränare Elisabet Gunnarsdóttir (Beta) m.fl. för att återställa föreningens egna kapital till den 30/8 och därmed klara fortsatt elitlicens. Vi lyckades med detta och den 5/11 räddade KDFF fortsatt allsvenskt kontrakt genom att spela oavgjort mot Umeå IK hemma i säsongens sista match. Efter att ha bearbetats intensivt under november bestämde jag mig till slut för att åter gå in som ordförande i en idrottsförening. Förutsättningarna för mitt positiva ställningstagande var att Beta skulle vara kvar och att jag fick ihop en professionell styrelse. Båda kriterierna uppfylldes vilket medförde att jag med glädje och framtidstro lät mig väljas vid ett extra årsmöte den 29/11.

Framtiden
Mina tankegångar om att utveckla organisationer ur ett humanistiskt helhetsperspektiv med stor möjlighet för den enskilda människan att få delta och växa har rönt stort intresse.
vit rutaJag fungerar som rådgivare, coacher, mentor och föreläsare för att utveckla lönsamma företag och effektiva offentliga organisationer, där människan och en god affärsfilosofi utgör grunden för en långsiktigt framgång. Det är dessa frågor som jag också framöver vill verka för som entreprenör och genom Kent Angergård AB.
 
MIn bakgrund
Önos
Bilia
Björnekulla Fruktindustrier
Kent Angerård AB och Det Goda Företaget
Ceres Foods AB
Krinova AB
Försäkringsförmedlarna
Folkuniversitetet
Ideell verksamhet
Brottsofferjouren i Nordöstra Skåne
IFK Kristianstad
KDFF
Framtiden